Top 10 Questions People Ask Their Plumber

Take The Time To Ask Questions

If you’ve ever run into plumbing problems before that have perplexed you to no end, then you can understand why everyone asks plumbers questions because they are anxious to get answers to avoid the same problems in the future.

Many who learn what not to do with their plumbing fixtures or appliances are more likely to keep them running longer and functioning properly, compared to those who are uninformed, so asking a plumber plumbing questions is an excellent idea.

Common-Plumbing-Questions Get the Answers to Your Common Plumbing QuestionsPlumbing Questions And Their Answers

Question 1- Why Is The Sink Clogged When Nothing Goes Down The Drain?

Answer- Even though you may not see things go down the drain, there is always something going down the sink, whether it’s hair, soaps scum, toothpaste and more. Even though many don’t think twice about letting toothpaste down the drain, it eventually can cling to other things that go down the drain, which can then cause a clog that causes the sink to drain slower or not at all. It’s always best to avoid allowing things to go down the drain, especially hair.

Question 2- What’s The Smell Coming From The Garbage Disposal?

Answer- If you have a foul smell coming from your garbage disposal unit, then you most likely have food stuck in there. The food can be in the garbage disposal, in the drain, or deep down in the pipes. If there is no food detected anywhere but the smell still lingers, then it’s possible that it’s sewage in the pipes that is causing the smell. The first thing to do is have the garbage disposal checked for food, and if necessary, have the disposal unit dismantled.

Checking the drains should be the next step, and it may be necessary to get the drains cleaned to completely get rid of the smell. Garbage disposal units that have slight smells even when there is no clog or food present can receive lime and vinegar to make it smell better as well as approved chemicals that can be put into the unit for a fresher smell.

Question 3- Is It Wise To Allow A Person In The Home To Install New Plumbing?

Answer- Many people try to cut out the plumber and do plumbing jobs themselves, but in some cases, this just cannot work. You wouldn’t want a lawyer installing plumbing in your Leesburg home, and you wouldn’t want a plumber representing you in court, so it’s always best to let the professionals handle their profession as opposed to trying to allow someone else to do it or doing it on your own.

In some instances, a licensed plumber must be the person to install plumbing in a home, especially water heaters, so installing certain plumbing on your own may not only be dangerous but against regulations.

Question 4- How Do You Care For The Finish On A Faucet?

Answer- Many don’t realize that they should never wash or clean their faucets with soap because it can damage the finish. It’s best to use a wet rag to wipe down the faucet, and this will keep the finish shining and looking beautiful. Make sure it’s not a scouring pad being used but a soft cloth that won’t damage the finish.

Question 5- Can A Two Handle Faucet Be Replaced With Single Handle Faucet?

Answer- It is possible to replace a two handle faucet with a single handle faucet, but it depends on where it is. If it’s a typical faucet that goes over a sink, then this is easier than installing one for a tub or shower. Extra work is required for installation of a single handle faucet for a tub or shower, whereas it’s much easier to replace the faucet for a bathroom or kitchen sink.

Question 6- Water Is Coming From The Pressure And Temperature Relief Valve, What Should Be Done?

Answer- In a case like this, shut off the electricity or gas to the water heater, and call a plumber right away. This may be a dangerous situation that needs the attention of a licensed number that can determine what caused the incident.

Question 7- What Should Be Done When A Water Heater Is Leaking?

Answer- A leaking water heater can have several causes, but a plumber should be called out to determine if the heater can be salvaged or if a new heater needs to be purchased. It’s a good idea to drain the heater completely if it’s leaking too much, especially if you want to avoid a flood in the Leesburg home. Also, don’t forget to cut the power or gas supply to the water heater.

Question 8- How Do You Extend The Life Of A Garbage Disposal Unit?

Common-Plumbing-Questions-by-Customer-300x200 Get the Answers to Your Common Plumbing QuestionsAnswer- Keep your garbage disposal running properly by not putting metal objects or unapproved foods in it. Avoid putting bones down the disposal unit as well, and never overfill it when getting rid of food. Also, avoid using caustic acid chemicals in the unit, and always run water when using the garbage disposal.

Question 9- What Needs To Be Done About A Shaky Toilet?

Answer- A shaky toilet could be caused by bolts that have worn out and need replacing or possibly the wax ring or both. Have a plumber come to check out the toilet, and replace the bolts or the wax ring if it’s necessary.

Question 10- What Remedies Are Recommended For Slow Running Drains?

Answer- Slow running drains can be remedied by using a snake to clear out the clog. Running hot water down the drain may also help, but ultimately, a clog is present, and a plumber may need to be called out to remove it.

There’s A Plumber Available For You

Never hesitate to get the services of a plumber when you’re facing a plumbing problem that you cannot fix. Also, plumber related installations around the Leesburg home should only be done by plumbers, not by anyone else.

Get fantastic plumbing services from Ross Plumbing in the Leesburg, FL area by calling today at (352) 728-6053.